Saturday, 10 September 2016

Cara mudah renew passport secara online

Perkara yang ramai tidak suka ketika memperbaharui passport: beratur dan menunggu nombor giliran
"Kan best kalau boleh renew passport secara online!"



Biasanya dari awal pagi lagi pejabat imigresen sudah penuh dengan ramai orang yang ingin membuat urusan berkenaan memperbaharui passport atau memohon passport baru. Sekalipun anda datang sebelum pejabat dibuka, kebiasaannya ramai orang telah pun beratur di luar pintu pejabat kerana mahukan nombor giliran yang awal.

Seandainya anda seorang pekerja dan hanya meminta izin dengan bos untuk keluar seketika untuk renew passport, tentu sahaja anda tidak mahukan urusan tersebut delay atau mengambil masa yang lama. Hakikatnya, ianya akan mengambil masa yang lama kerana bukan anda seorang sahaja yang ingin renew passport anda, tetapi ramai lagi. Maka, anda akan terpaksa menunggu dan mendapat nombor giliran yang lambat.

Apa nak cakap dengan bos kalau dah terlambat sangat balik semula ke office?

Untuk mengelakkan masalah ini, mungkin anda fikir lebih baik untuk renew passport anda pada hari minggu.
Tetapi perlu diingatkan, pada hari minggu ini lah lebih ramai yang ingin membuat urusan ini. Tentunya lebih ramai orang yang akan berkunjung ke UTC untuk renew passport. Maka tidak pelik jika anda datang di awal pagi dan passport anda hanya siap pada lewat petang hari tersebut.

Bagaimana untuk  mengelakkan perkara ini?
Jangan risau. Ada berita baik untuk anda.

Kerajaan telah mula memperkenalkan proses pembaharuan passport secara online baru-baru ini. Melalui website MyOnline Passport, anda kini boleh renew passport anda secara online dengan mengisi maklumat yang diperlukan, upload gambar dan membuat pembayaran. Selesai permohonan, anda akan diberikan tarikh dan masa untuk mendapatkan passport baru. Anda kenudian hanya perlu datang dan collect sahaja passport anda. Tak perlu lagi beratur panjang dan mengambil nombor giliran.

Walaubagimanapun, perkhidmatan ini hanya boleh dilakukan menggunakan kad kredit sahaja buat masa ini. Pembayaran melalui online banking seperti maybank2u mungkin akan dibolehkan dalam masa terdekat.

Bagi anda yang ada kredit kad dan ingin travel ke luar negara, mungkin anda boleh cuba untuk renew passport anda secara online di MyOnline Passport dan rasai sendiri pengalaman menggunakan perkhidmatan baru ini.

Kredit: Amanz 

Sunday, 4 September 2016

5 sebab kenapa anda perlu pergi bercuti

Salam guys,

Anda sudah bekerja?
Atau anda masih belajar dan sering berasa stress dengan study dan exam di kampus?
Anda perlu baca ini!!



Bagi anda yang telah bekerja, mungkin anda pernah mengalami keadaan yang sangat sibuk dengan tugasan kerja yang kadang-kalanya terbawa-bawa sehingga ke rumah sehinggakan keuarga, kawan-kawan dan orang yang dekat dengan anda pun diabaikan.

Sememangnya anda sangat kisahkan pekerjaan anda kerana itulah sumber pendapatan anda tetapi perlu juga  diingat untuk menghargai orang yang terdekat sebelum timbulnya rasa penyesalan dengan ketiadaan mereka. Sebab itulah anda perlu luangkan sedikit masa untuk orang yang tersayang seperti merancang untuk bercuti bersama-sama. Banyak kebaikan bercuti ni...


Kenapa anda perlu bercuti?

1. Mengurangkan rasa stress
Apabila anda terlalu lama bekerja dan melakukan perkara yang sama setiap hari tanpa memperuntukkan masa untuk bercuti, anda akan berasa cepat penat semasa bekerja dan mungkin timbul rasa bosan dalam diri anda kerana terpaksa menghadapi masalah yang sama setiap hari. Ini akan menyebabkan anda stress dan tidak seronok bekerja.


Oleh itu, ada baiknya anda mengambil cuti dan makan angin di mana- mana tempat menarik untuk menenangkan fikiran anda disamping menikmati keindahan ciptaan Allah di atas bumi ini. Di dalam Islam juga kita sememangnya digalakkan untuk mengembara di dunia ini supaya fikiran kita terbuka deengan lebih luas.


2. Badan lebih sihat
Menurut kajian daripada State University of New York di Oswego, seramai 12, 000 orang yang  yang diambil kira dalam kajian, didapati mereka yang kerap bercuti mempunyai risiko mati awal 20% lebih rendah berbanding yang tidak pergi bercuti. Ini kerana mereka yang meluangkan masa untuk bercuti mempunyai work life balance yang lebih baik berbanding mereka yang hanya hidup untuk kerja sahaja.


3. Meningkatkan produktiviti
Dengan pergi bercuti bersama rakan-rakan atau pun keluarga, anda akan dapat menikmati saat-saat gembira bersama orang-orang yang anda sayang. Perasaan gembira ini sangat penting dalam diri setiap manusia. Apabila anda berasa gembira, anda akan lebih bersungguh-sungguh untuk melakukan sesuatu pekerjaan. Sikap positif yang sedia ada itu juga mampu dibawa-bawa ke pejabat setelah anda mula bekerja sekaligus meningkatkan produktivit anda.


4. Menjadi seorang yang lebih kreatif
Apabila anda bercuti, anda akan lihat betapa luasnya dunia ini dan pelbagai jenis ragam manusia. Melalui pengalaman dan pemerhatian di sekeliling anda, otak anda akan dapat berfikir dengan lebih aktif
dan mula untuk berfikir idea-idea baru sama ada untuk bisnes, kerja dan sebagainya. Disebabkan inilah kebanyakan pekerja atau businessman memperoleh idea terbaik mereka apabila mereka jauh dari ruangan pejabat.



5. Anda berasa lebih gembira
Sememangnya sewaktu bercuti adalah antara hari-hari yang paing gembira dalam diri anda. Perasaan gembira ini sangat penting lebih-lebih lagi jika anda kerap mengalami stress di tempat kerja. Perasaan gembira inilah yang akan membuatkan anda buat kerja dengan lebih baik, dapat berinteraksi dengan orang ramai dengan lebih friendly dan juga mengurangkan risiko untuk anda mengalami stress.


Di atas ini merupakan 5 sebab kenapa anda harus pergi bercuti. Luangkanlah masa jika berkesempatan untuk menggembirakan diri anda dan juga orang tersayang sementara mereka masih berada di samping anda.

Adakah anda dapat rasakan perkara-perkara di atas setelah anda pergi bercuti?
Boleh juga berkongsi dengan kami sekiranya anda pernah merasakan pengalaman yang lebih baik daripada perkara-perkara di atas ini...

You Only Live Once

-AB-

Saturday, 3 September 2016

Pilihan Bagpack Murah

Bismillah...

Kami dari team bagpack traveller ada menjual bagpack murah dengan kualiti yang sangat baik khas untuk anda yang gemar travel, hiking dan juga untuk digunakan semasa pulang ke kampung. Yang pastinya berbaloi untuk anda miliki...

Antara backpack- backpack yang kami jual:

1. Deuter Futura (55 +15 L) - Green Colour 



RM 145 (Available)

Features:
- With Air support system
- With steel support
- Extra Comfort 
(selesa dipakai walaupun bersaiz besar)
- Large capacity (55+ 15 L)
-With rain cover


2. Deuter Futura (55 +15 L) - Red Colour 


RM 145 (Available)

Features:
- With Air support system
- With steel support
- Extra Comfort 
(selesa dipakai walaupun bersaiz besar)
- Large capacity (55+ 15 L)
-With rain cover


3. The North Face (Tellus 55) - Grey Colour


RM 125 (Available)

Features:
- With steel support
- Extra Comfort 
- Capacity (55 L)
-With rain cover


3. The North Face (Tellus 55) - Dark Red Colour


RM 125 (Available)

Features:
- With steel support
- Extra Comfort 
- Capacity (55 L)
-With rain cover


5. Deuter Futura (50 +10 SL) - Grey Colour


RM 135 (Available)

Features:
- With steel support
- Extra Comfort 
- Capacity (50 + 10 L)
-With rain cover


Jika berminat anda boleh whatsapp ke no 018-2178922 

Produk- produk lain bakal menyusul tidak lama lagi...
Stay tuned..

More Products Coming Soon...


Thursday, 1 September 2016

Cara memilih bagpack terbaik

Entri ini kami akan berkongsi sedikit cara terbaik untuk anda memilih sesuatu bagpack. Adakah ianya bergantung kepada harga yang murah semata-mata? Tak semestinya...

Di sini kami akan kongsikan apa kiteria-kriteria yang sepatutnya anda ambil kira.
Kami bahagikan kepada TIGA kriteria penting iaitu:

1) Saiz bagpack
2) Ciri-ciri tambahan sebuah bagpack
3) Kesesuaian saiz badan (saiz torso)


SAIZ BAGPACK
Saiz bagpack yang perlu anda pilih selalunya bergantung kepada berapa lama sesuatu trip anda dan berapa banyak barang yang anda ingin bawa.  Dibawah ni kami berikan sedikit guide untuk anda memilih sesebuah bagpack:




a) Weekend (1-3 malam, 30-50 liters)
Jika anda merancang untuk bercuti selama 1-3 malam, bag bersaiz 30-50 liter sudah cukup sesuai untuk anda kerana beratnya yang agak ringan untuk dibawa berjalan di samping tidak membebankan anda. Walaubagaimanpun, anda perlu merancang dengan sebaiknya untuk bag bersaiz ini bagi memastikan segala barang-barang anda dapat dibawa bersama anda. Jika anda tidak berdisiplin dalam mengemas barang anda sendiri, mungkin anda akan mengalami masalah untuk memuatkan segala barang ke dalam bag kerana saiznya yang kecil.

b) Multiday (3-5 malam, 50-80 liters)
Saiz ini adalah yang paling popular dibeli oleh orang ramai. Kerana saiznya yang lebih besar, ianya sesuai untuk trip sehingga 5 hari dan sangat sesuai untuk hiking. Bag bersaiz ini juga tidak terlalu besar dan sangat mudah jika anda ingin gunakannya untuk pulang ke kampung menaiki bas atau public transport. Kepada anda yang selalu travel dan setiap trip anda tidak melebihi 5 malam, saiz bag ini sememangnya sesuai unuk anda. Lebih mudah dibawa dan cukup besar untuk mengisi barang keperluan anda.




c) Extended-trip (5+ malam, 70 liters dan ke atas)
Untuk anda yang merancang trip melebihi 5 malam dan ke atas, bagpack saiz inilah yang paling sesuai untuk anda. Lebih banyak barang boleh dimuatkan dalam bag bersaiz ini dan sangat sesuai jika anda ingin ke beberapa tempat lain dalam trip yang sama. Ini kerana ianya akan lebih memudahkan anda dengan membawa satu bag sahaja untuk diusung ke sana ke mari dalam trip tersebut.

Bag jenis ini juga sesuai jika anda ingin bercuti ke tempat-tempat yang bersalji dan memerlukan winter coat. Secara logiknya, anda akan memerlukan lebih banyak pakaian jika becuti pada musim salji. Bag bersaiz ini sesuai untuk mengisi winter coat dan pakaian extra anda.

Jika anda merupakan ibubapa kepada anak kecil dan menginginkan anak anda enjoy dengan trip percutian anda, mungkin boleh memilih untuk membeli bag bersaiz ini supaya dapat memuatkan sekali bagpack anak kecil anda terutama sekali jika anda melakukan aktiviti lasak bersama-sama.





CIRI-CIRI TAMBAHAN SEBUAH BAGPACK

Ciri tambahan atau features sesebuah bagpack mampu memberikan pengalaman yang lebih menarik pada trip anda. Ini kerana terdapat ciri-ciri bagpack yang mampu meringankan bebanan berat bag anda.

a) Hip Belt
Ini adalah salah satu ciri tambahan yang sangat membantu meringankan bebanan memikul bagpack anda. Fungsi hip belt ini adalah mengalihkan bebanan berat bag pada bahu anda ke bahagian pinggang anda. Anda akan dapat mengurangkan rasa sakit pada bahu kerana bebanan berat bag anda akan dirasakan pada bahagian pinggang anda jika memasang hip belt. Di bawah ini video menerangkan mengenai hip belt:


b) Raincover
Jika anda menjangkakan hujan semasa trip anda, ada baiknya jika bag anda tersedia dengan raincover. Ini kerana raincover dapat melindungi bag anda dan barang-barang di dalamnya daripada basah dan rasa yang tidak menyenangkan. Selain itu anda juga akan lebih mudah untuk meletakkan bag anda terutamanya di kawasan-kawasan basah seperti sewaktu anda hiking di tempat yang lembab.

c) Hydration Reservoir (Saluran minum hidrasi)
Hydration reservoir ini merupakan saluran minum yang bersambung dengan botol air anda yang diletakkan di dalam bag. Dengan adanya saluran minum ini, ianya akan memudahkan anda untuk kembali hidrat sewaktu menjalani aktiviti lasak seperti hiking terutamanya hiking yang memerluakn masa perjalanan yang panjang. Lebih mudah untuk anda kekal cergas tanpa perlu mencari-cari dan menyelongkar bag anda.


KESESUAIAN SAIZ BADAN (SAIZ TORSO)
Saiz bag yang sesuai dengan saiz badan anda akan lebih memberikan keselesaan kepada anda. Di sinilah bagusnya jika anda mengetahui sazi badan(saiz torso) anda. Di bawah ini video cara mengukur saiz torso:





Baiklah setakat itu perkongsian dan tips daripada kami bagi memilih bagpack terbaik. Harap kami dapat membantu anda dalam memilih bagpack yang sesuai dengan anda.

-AB-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...